Edelbrock Community Forum  

Go Back   Edelbrock Community Forum > Pro-Flo EFI > Pro Flo XT


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-28-2012, 11:54 AM
ehjr02 ehjr02 is offline
New Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 11
Default TPS and RPM Troubles?

I had the rebuilt engine tuned by a pro, and it was running great. Once everything was broken in, I mashed the gas and immediately broke several valve springs. Turned out the builder had used too soft springs. So I had the engine pulled, new springs put in, and engine reinstalled.

Two problems now:

First, it won't idle unless I keep my foot on the accelerator pedal. As long as I do, it runs great. TPS sensor reads 30 deg with engine off. Idles great with my foot holding it at 38 deg.

Second, it won't rev past 3100 RPM, where it used to run freely up to the 6000 RPM limiter. At WOT the TPS only reads 40 deg.

Any helpful thoughts?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-29-2012, 01:59 PM
aussieta aussieta is offline
Full Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 114
Default

sounds like TPS is not installed correctly or is faulty
remove it and check or replace
I have proflo2 so am not familiar with XT
Reply With Quote
  #3  
Old 03-30-2012, 08:03 PM
dzmotor dzmotor is offline
New Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 42
Default

Sounds like my problem i had.Replace the TPS..Use GM though
Reply With Quote
  #4  
Old 03-31-2012, 03:05 PM
aussieta aussieta is offline
Full Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 114
Default

after 7.500 miles on proflo2 i have replaced genuine TPS twice so including original that is 3 genuine TPS, I have now fitted GM and has been about 2000 miles trouble free
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2012, 03:18 PM
bob bob is offline
New Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: truckee, ca
Posts: 1
Default

What is the difference between the Pro-Flow 2 and the XT TPS? What is the difference between the edelbrock and the GM TPS? I have a PRO-FLOW 2 on my car now and have a warning signal the the TPS is going out
Reply With Quote
  #6  
Old 04-01-2012, 01:20 AM
aussieta aussieta is offline
Full Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 114
Default

sorry don't know anything about proflo xt
gm tps is identical physically but the range is different it requires a different sensor breakout calibration that you need to invent yourself
Reply With Quote
  #7  
Old 04-04-2012, 11:05 AM
ehjr02 ehjr02 is offline
New Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 11
Default

Okay, thanks for all the replies. Sounds like I know where the problem is.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.